Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A vándor
  2015-02-06 17:37:48, péntek
 
  A vándor

írta: Tersánszky Józsi Jenő

Volt egyszer, messze, óriás havasok közt, egy kis falucska. A hegyek elfogták előle a Jóisten napját, s ami kevés szántóföldje volt, azon úgysem termett volna semmi, mert csupa szikla, kavics volt az egész. Nyomorúságos egy fészek volt.
A lakói csupán abból tengették életüket, amit az erdő adott. Gombát szedtek, havasi epret, málnát. A felesleget egyszer egy évben bevitték a városba, a vásárba, és így került ki az árából a télire való ruha meg egyéb szükséges nekik.
Egy télen azonban szörnyű fergetegek jártak a havasok közt. A hógörgetegek az erdőt földestül lehántották néhol a hegyoldalakról, hogy csak a csupasz szikla maradt, és tavasz közepén is úgy csikorgott, mint egyebütt farsangkor.
A kis falu lakosai kétségbe voltak esve. A falu körül már a nyár közepéig letarolták az erdőt órajárásra. De senki sem gyűjtött még magának a téli ínségre.
Csüggedten, tétován ődöngtek a falu körül, az erdőben, és egymással marakodtak a kifosztott bokrokon, ahelyett hogy újabb helyekre iparkodtak volna.
Egy ilyen reménytelen, keserves nap reggelén, amikor éppen az erdőbe készültek, a falu végén egy idegent láttak meg közeledni.
A külseje ennek sem volt különb náluk. Csak olyan toprongyos gúnya díszelgett rajta, mint bármelyikükön. De már a falusiak szomorúságából, tunyaságából egy csöpp sem tetszett meg rajta.
Távol a falu végétől hallották már vidám nótáját, s mikor odaért közébük, így kiáltott feléjük:
- Ugyan mit búsultok, emberek?
- No ugyan! - szóltak a falusiak - minek örülnénk? Talán bolondok vagyunk, hogy a sorsunkon tennénk?
- De amikor egy bér jár érte, ha vígan vagytok is - válaszolta rá az idegen. Majd, mikor megtudta a falusiak nagy baját, azt mondta hozzá:
- No, várjatok csak! Bízzátok rám. Gyerünk csak az erdőbe... Minden másként lesz, ha én veletek vagyok.
Így is lett. A vándor elöl indult neki az erdőnek, s a falusiak utána. De a nótát, mókát az idegen egy percre sem hagyta abba aztán sem. Sőt, hovatovább annál jobban pazarolta a falusiaknak. Úgyhogy végül az emberek nemcsak maguk is nekividámodtak, hanem mintha egyenest valami csuda történt volna.
Attól fogva, hogy az idegen vezette őket, úgy tûnt nekik, ott is találnak újra gezemicét az erdőben, ahol már lepusztították. A remény és jókedv pedig egyre tovább hajtotta őket, s mindig több és több tisztást leltek, ahol busásan szedhették meg magukat.
Ez történt egy nap. Nem más a következőn sem. És ekként folyt aztán hétről hétre, hónapról hónapra.
A falusiak végül azon vették észre magukat, mire eljött az ideje, hogy a vásárra induljanak, hogy soha még ilyen bőséges évet nem értek meg.
Szegény fickóknak akkor egyszer egy évben volt ünnepük. Nem kellett már hozzá a vándor biztatása, hogy a városban jókedvük legyen, s mulatságot csapjanak.
Így szedelőzködtek végezetül vissza a vásárból, boldogan, megrakodva, a tél szüksége elé.
A vándor most is velük tartott mindenütt. Csakhogy ő maga, míg az embereket nótával, tréfával serkentette reményre az erdőben egész nyáron át, nem törődött vele, hogy a saját számára is gyûjtsön. Így tehát semmivel többje nem volt, mint ahogy a faluba érkezett. Azért hazament, és így szólt a falusiakhoz:
- No emberek, remélem, nem lesztek fukarok hozzám. Jó társatok voltam eddig, bizonyára nem hagytok nélkülözni a tél idején, s megtartotok magatok közt. Ha közületek mindenki ad egy keveset, az sok lesz, és nekem elég lesz. Így kihúzom én is a tavaszig.
De bizony a falusiak csak ógtak-mógtak erre egymás közt:
- Minek adnánk neki? Miért nem gyűjtött ő is magának? Mi szükségünk rá?
Így is feleltek az idegennek.
Ekkor látták először, hogy a vándor egy kicsit elszomorodott. De rá mindjárt így szólt:
- No, hát csalódtam bennetek. De oda se neki! Úgy gondoljátok, nem kellek nektek? Hát csak vissza ne kívánjatok magatok közé. Isten áldjon benneteket!
Azzal a vándor, éppoly vígan, ahogy jött, nótába zendítve útján, búcsút mondott a falusiaknak.
Azok bizony nem sokat búsultak utána. Mindenük volt. Sohasem dúskáltak még így, mint azon a télen.
Hanem a tél ezúttal sem volt enyhébb a tavalyinál. A tavasz és a nyár megint csak úgy találta a falusiakat, mint az előző, éhkoppon, kedvük-vesztetten, és elölről kezdődött minden nyomorúságuk és aggodalmuk. A vándor pedig nem volt köztük, hogy kedvre durálja őket.
Sokaknak eszébe jutott, az igaz, de egyúttal visszaemlékeztek hálátlanságukra is, és átallottak említést tenni egymásnak felőle.
Utoljára a sok küszködés mégiscsak felnyitotta egyikük száját.
- Halljátok-e - szólt -, kár volt, úgy gondolom, mégis elbocsátani azt az idegent közülünk. Minden másképp ment, míg itt danolászott velünk. A szerencsénket eresztettük el benne magunktól.
Erre aztán a többi társa is rámondta:
- Úgy van, úgy van! Bánjuk is eléggé! Bárcsak itt volna!
Abban a pillanatban, amikor ez elhangzott az egész falu ajkán, a falu végén egyszerre csak felhangzott a vándor nótája. Az emberek pedig akarva, nem akarva örömrivalgásba csaptak.
- Hát itt vagyok! - termett köztük a vándor. - Ez egyszer még megbocsátottam nektek, mert láttam, hogy legalább töredelem van a szívetekben, és hiszem, hogy ezentúl belátóbbak és okosabbak lesztek. Mert ahol engem meg nem becsülnek, város legyen, falu legyen, gazdagság legyen, szegénység legyen, nem a világnak sikkad el a kincse, hanem a lelkekből, hogy észre tudják venni... Jól jegyezzétek meg ezt!
Hogy megjegyezték-e és okultak-e a kis falu lakosai a vándor beszédén? Meghiszem azt! Minthogy saját hasznukon vagy kárukon tették. De mivel akadhatnak, akik konokabbak náluk, azoknak szól ez a mese.


 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Címkék: visszaemlékeztek, hálátlanságukra, örömrivalgásba, lepusztították, nekividámodtak, megbocsátottam, szomorúságából, hegyoldalakról, bármelyikükön, szerencsénket, elszomorodott, szántóföldje, nyomorúságos, nyomorúságuk, megjegyezték, hógörgetegek, tunyaságából, falusiakhoz, felnyitotta, elbocsátani, jegyezzétek, serkentette, falusiaknak, gondoljátok, megtartotok, reménytelen, pillanatban, eresztettük, danolászott, felhangzott, lehántották, szívetekben, hovatovább, szedhették, csikorgott, induljanak, hegyek elfogták, fészek volt, lakói csupán, felesleget egyszer, évben bevitték, télire való, télen azonban, havasok közt, csupasz szikla, falu körül, nyár közepéig, téli ínségre, kifosztott bokrokon, ilyen reménytelen, falu végén, idegent láttak, Tersánszky Józsi Jenõ,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  A keserű igazság  Fodor Ákos költő,  Beney Zsuzsa  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Búzaszentelés  Gondolatok az életről és szere...  Az Európai Unió is foglalkozik...  Muratáj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Naplemente  Bizonyos kulturális szint nélk...  A Gömb  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Fodor Ákos költő,  Sokkal bölcsebb a természet,  A fák lelke  Messziről jött ember  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Életművészet  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A fák lelke  Az udvariasság alapja: önismer...  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Két ember becsülete  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Idézetek a barátságról  Gábor Dénes gondolata  Föld napja április 22  Gárdonyi Géza - Április végén  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Az udvariasság alapja: önismer...  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  György napra  Facebookon kaptam  Különös!  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  A fák lelke  A föld szépségéért  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam Krisztina b...  A könnyek összegyűjtése  Becsüld meg azt amid van,...  Maradék idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
hegyek elfogták, fészek volt, lakói csupán, felesleget egyszer, évben bevitték, télire való, télen azonban, havasok közt, csupasz szikla, falu körül, nyár közepéig, téli ínségre, kifosztott bokrokon, ilyen reménytelen, falu végén, idegent láttak, külseje ennek, falusiak szomorúságából, falu végét&#245, sorsunkon tennénk, falusiak nagy, vándor elöl, falusiak utána, emberek nemcsak, idegen vezette, falusiak végül, vásárra induljanak, évben volt, vándor biztatása, városban jókedvük, vándor most, embereket nótával, saját számára, faluba érkezett, falusiak csak, kicsit elszomorodott, nyár megint, vándor pedig, idegent közülünk, szerencsénket eresztettük, többi társa, egész falu, vándor nótája, emberek pedig, világnak sikkad, vándor beszédén, visszaemlékeztek, hálátlanságukra, örömrivalgásba, lepusztították, nekividámodtak, megbocsátottam, szomorúságából, hegyoldalakról, bármelyikükön, szerencsénket, elszomorodott, szántóföldje, nyomorúságos, nyomorúságuk, megjegyezték, hógörgetegek, tunyaságából, falusiakhoz, felnyitotta, elbocsátani, jegyezzétek, serkentette, falusiaknak, gondoljátok, megtartotok, reménytelen, pillanatban, eresztettük, danolászott, felhangzott, lehántották, szívetekben, hovatovább, szedhették, csikorgott, induljanak, konokabbak, megrakodva, felesleget, mulatságot, farsangkor, letarolták, iparkodtak, kifosztott, fergetegek, marakodtak, toprongyos, csüggedten, tersánszky, akadhatnak, órajárásra, díszelgett, válaszolta, nélkülözni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2030
  • e Hét: 12139
  • e Hónap: 21322
  • e Év: 74030
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.